week 3 (23 januari 2008) hulpverleners

In Almere hebben we gezondheidscentra. Dat is heel anders dan in de rest van Nederland, daar geldt een soort vrije markt economie als het gaat om zorg. Vroeger was het helemaal erg toen er nog particuliere en ziekenfonds verschillen bestonden. In ’89 kwam ik in Hilversum wonen met vriendin nummer 1 en was op zoek naar een dokter en een tandarts. Ik belde toen wat goudengids vermeldingen af en bij velen kreeg ik te horen dat ‘ze vol waren’. Dat verbaasde me. Ik kwam uit een dorp in de achterhoek waar dit soort problemen zeker niet speelden. Maar na enig aanhouden vond ik een tandarts die van den Burg heette (dezelfde naam als een goede vriend van me, dus dat was wel vertrouwd) en die me wel wilde hebben vanwege mijn particuliere verzekering. En een dokter die ik belde zei aanvankelijk ‘nee’, noteerde mijn nummer ‘voor het geval dat’ en belde een paar uur later terug met de boodschap dat er ‘door het overlijden van een patient ruimte was in zijn praktijk’. Ik was onder de pannen.

De Almeerse zorg is volledig gebundeld, op en paar uitzonderingen na. Maar alle disciplines zijn onder één dak te vinden en dat is makkelijk. Fijn om te merken dat ook goede dingen in Almere uitgevonden worden. Het is wat jammer als je héél graag een andere huisarts wilt, maar voor zover ik begrepen heb is dat ook geen probleem. Je moet er dan wel werk van maken.

Wat mij verbaast is de hoeveelheid disciplines die zich bezig houden met een baby. Een heleboel doen het ook als je baby het goed doet, maar als je een ‘neonatale infectie baby’ hebt wordt de kudde groot: Verloskundigen, kraamzorg, huisarts, consultatiebureau, couveuse verpleegkundigen, kinderarts, nog een huisarts, allemaal mensen die de baby en de verzorging en gezinssituatie in de gaten houden. Goeie mensen ook, dat ontken ik absoluut niet, ik verbaas me allen over de hoeveelheid. Een vriendin van mij heeft de kraamverzorgster op de eerste dag naar huis gestuurd omdat ze het niet prettig vond. Ik vraag me af wat er dan in dat rondzwervende dosier gezet wordt: Potentieel niet begeleidbaar gezin met wispelturig opvoedkarakter: Extra op letten!! Of mag je in Nederland ook gewoon zelf beslissen of je gebruik wilt maken van zorg? Ik ga het niet testen, want ik heb onzekerheden genoeg als het gaat om babies, dus ik kom gewoon op gesprek. Maar ik ben eigenlijk wel benieuwd wat er zou gebeuren.

Philippe

geboren in 1969, al heeel lang in het onderwijs, passie voor muziek, een eigen bedrijf, mooie dingen maken, PC fanaat, vooral strakke Dell latitude E laptops, kwaliteitsbewaker en wil daar graag verder in.

2 gedachten over “week 3 (23 januari 2008) hulpverleners”

  1. was er maar 1 losslingerend dossier. door de gekozen formule zou je dat kunnen denken. maar de heren en dames artsenbezoekers moeten ook wat verkopen, dus heeft iedere discipline een ander dossier volgens een ander format.

    is er 1 soort medewerker die de regie voert, of doet iedereen dat over zijn eigen stukje?

  2. wanneer er zoveel hulpverleners worden worden los gelaten over 1 gezin. laat dan als ouder wel de gedachten over 10 minuten gesprekjes los. laat je horen want toch jij als jonge ouder bent toch de deskundige over jou eigen kind. Jij weet wat voor jou goed voelt. 100.000 adviesen en 1 is er goed voor jullie chris. zo bouw je een eigen dossier op.
    Laat je horen ook als ouder en stel tegen over al die adviesen dan maar 200.000 vragen.
    De hulpverleners doen hun kennis pas op nadat jij ze informatie gegeven hebt…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *