jaar 2.7 Hup Holland!

We zitten in de halve finale!!! Hup Holland Hup! 11,6 miljoen mensen keken afgelopen vrijdag naar Nederland-Brazilië en dat is daarmee in de best bekeken top 5 allertijden gekomen. Ik ben benieuwd naar de andere 4, maar goed, dit is een unicum. Is er is niets dat de gemoederen meer beroerd dan voetbal, ik kan niets bedenken althans. Bijna heel werkend Nederland ligt plat. Je kan geen bestelling plaatsen, geen telefoontje doen, alles ligt stil tijdens de 1 uur en 3 kwartier, als het geen verlenging is. Dat kost wat voor de samenleving, maar tegelijkertijd staat alles stil, dus geen kosten en geen opbrengsten voor niemand.

Ik ben geen voetbal fanaat, mijn gevel is niet oranje, ik spaar geen beesies, geef ze liever terug zelfs. Tijdens de eerste wedstrijd van Nederland had ik zelfs zonder daar schuldig over te voelen een gesprek gepland met wat Bobo’s, die allemaal trouw kwamen. Maar Chris voelt op zijn jonge leeftijd de spanning erg goed aan en gaat wel mee. Voetbal heeft een andere betekenis gekregen voor hem. Op de opvang doen ze graag mee aan de hype en iedereen komt in het oranje. Het is een goede zaak dat ze geen TV hebben, volgens mij is dat tegen de pedagogische regels, maar ik vind het wel sneu voor de dames. Zij moeten het doen met een radiotje en het geschreeuw van die commentator van Gelder (toch?). En tijdens het voetbal is iedereen geschminkt met een vlaggetje of iets anders dat ze willen en spelen de kindjes gewoon buiten, lekker zoals altijd. Chris vindt voetballen erg leuk de laatste tijd, alhoewel hij vaker de bal gooit dan schopt, maar dat zijn details. Ook als hij voetbal op TV ziet, zegt hij met spanning in zijn stem VOETBAL! Het zit er goed in.

Vervelender en dus ook belangrijker vind ik dat hij door de hitte van de afgelopen dagen weer erg last heeft van zijn huid. Hij zit onder de rode vlekken met af en toe bultjes. Net zoals ik, helaas… De temperatuur is de laatste dagen zo hoog geweest dat de uitslag niet direct van de zon komt, daar kun je tenslotte tegen smeren, maar meer van de warmte. Urticaria wordt dat genoemd als een soort algemene verzamelnaam voor uitslag waar meerdere oorzaken voor zijn. Toen ik een jaar of 18 was had ik het heel erg. Als ik zweette had ik op alle warmte zones kleine rode bultjes. Buiten de jeuk en het ongemak was het vooral sociaal vreselijk. Ik was nog lang niet zo zeker van mezelf, zoals ik nu ben. Ik ben toen jarenlang binnen gebleven in de zomer, zon was mijn vriend niet.

Chris heeft niet zo’n last van sociale angsten. Eigenlijk is het bijzonder om te zien dat kinderen van zijn leeftijd het eigenlijk biet is hoe iemand eruit ziet. Er is een eerlijke opmerkzaamheid van alles wat anders is, maar daar zit geen waarde oordeel achter. Dat heeft iets heel moois, iets dat we in onze samenleving goed zouden kunnen gebruiken. Er is zoveel diep leed als het gaat om sociale afwijzing, dat doet echt veel pijn. Dus om eerlijk te zijn, hoeven die geschminkte vlaggetjes niet van mij, maar vind ik het zeker niet erg. Hij vind het leuk en de rest van de groep ook. Doe maar lekker mee Chris! Hup Holland HUP!!!

Philippe

geboren in 1969, al heeel lang in het onderwijs, passie voor muziek, een eigen bedrijf, mooie dingen maken, PC fanaat, vooral strakke Dell latitude E laptops, kwaliteitsbewaker en wil daar graag verder in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *