jaar 3.7 duurzaamheid en meer

De superpakjes zijn binnen. 14 dagen pakjes met allerlei smaken, de meeste smerig. De enige die nog een beetje te pruimen zijn zijn de smoothies, de fruit variant, de yoghurt style (maar niet de vanille-citroen) en een op appel lijkend goedje. Chris heeft ook duidelijk zijn voorkeur uitgesproken: “Die proef ik niet papa” en daarna kan ik het in zijn oor gooien of zo, maar drinken zal hij het niet. 300 kcal in 200ml vloeistof, hoe krijgen ze het erin. Ik heb de tweede bulk al besteld met alleen de zaken die hij lekker vind en vanaf nu kan het feest beginnen. Volgens mij is hij al aangekomen, hij voelt zwaar aan. Dat kan ook komen omdat mijn Grieks en Latijn op zijn aan het einde van het jaar. Maar vooruit, nog een paar dagen.

BeleefhetNU! (mijn bedrijf) is sinds een week zonneenergieproducent. Vind je het niet mooi staan: beleefhetNU! hosting – coaching en training – music – solar producer. Mijn droom van vele jaren is nu werkelijkheid geworden. Een zoektocht op internet van Duitsland tot China, een niet al te grote investering , een mooie zaterdag en daarna stonden er 3 PV panelen op mijn platte dak van de werkunit, aangesloten op het eigen energienet. Vanwege bezuinigingen had ik geen stroommeter aangeschaft, maar dat zat me al meteen dwars. Ik ben niet voor niets een beta man: Meten is weten. Met grote fascinatie kan ik kijken naar een geautomatiseerde pH meter die het verloop meet tijdens een titratie. Mooi grafiekje erbij en dan in de re-run om te kijken of het nog een keer precies hetzelfde is. Het zal wel een lichte vorm van autisme zijn. De spullen waren aangesloten, een groen lampje brandde, maar aan niets kon ik zien dat er stroom geproduceerd werd. Op mijn electriciteitsmeter is een stand 5, die de teruglevering registreert, maar na 3 dagen stond hij nog steeds op 0. Op internet las ik dat de Volcraft energie 3000 meter eenvoudig om te bouwen was, dus die heb ik gekocht bij de Conrad. Rood en zwart omdraaien en voila, een teruglever meter. De zon scheen en ik zag ineens een waarde van 330 Watt verschijnen. 330 WATT aan energie die door omzetting van de lichtenergie werd gewonnen, 330 Watt aan zelf opgewekte energie, 330 Watt bijdrage aan de toekomst.

Je kan niet meer om de duurzaamheid heen. Overal en nergens wordt je geconfronteerd met het fenomeen. Ben je wel CO2 neutraal genoeg? Is je stroom wel groen genoeg? En je gas? we moeten ons terdege bewust zijn van de recources die op gaan raken. Ons kikkerlandje loopt achter in het stimuleren van kleinschalige energieopwekking. Kijk maar eens naar Duitsland en zelfs België: daar staat het vol met PV panelen. In de plannen van de overheid staat dat ze een plan zouden gaan introduceren voor stimulering van energieopwekking. Maar ik zie het er niet van komen. De aanschaf is vrij prijzig, het duurt een tijd voordat je het terugverdient en het is nogal een stap als je je realiseert dat gemiddeld na 7 jaar verhuisd wordt. Maar toch.. ik geloof erin dat je mensen best over de streep kan krijgen. Een maatregel als een speciale aantrekkelijke belastingmaatregel als je meer dan 10% van je energiebehoefte zelf opwekt, of bij overdracht van een huis de verplichting om 1% van de overdrachtsbelasting te moeten gebruiken voor duurzame energieopwekking. Of voor bedrijven een aantrekkekijke aftrek voor duurzame energieopwekking. Genoeg concepten te verzinnen in ieder geval. Mocht ik genoeg geld kunnen investeren, dan ga ik zeker met de energieproductie door. BHN windmolens, BHN getijdeninstallaties, BHN zonnecollectoren en PV panelen, BHN geothermische centrales, BHN solar mirrors, ik bedenk het wel.

Liander snapt dat fenomeen teruglevering trouwens niet direct, mijn energie leverancier ook niet trouwens. Na diverse mails en wat belletjes werd hen duidelijk dat ik energie wilde terugleveren. Liander zette me op de monitor lijst om te zien of er teruggeleverd werd. Ik kan wel zien dat er energie wordt opgewekt, maar als de meter niet terugloopt kunnen er twee dingen aan de hand zijn: Of ik gebruik meer energie dan de PV panelen leveren kunnen, of de meter moet geactiveerd worden. Volgens mij hebben ze stiekem een knopje omgezet, want maandag was ik ineens van de 0 af. OK, je moet je ook niet meteen rijk rekenen. Als de PV panelen op volle kracht werken wordt er 540 Watt max opgewekt. Dat betekent dat als er geen energie gebruikt wordt er toch nog steeds 2 uur geproduceerd moet worden alvorens er 1 KWh teruggeleverd word. Mijn huis gebruikt ongeveer 150 Watt aan continu behoefte, dus het duurt wel even voordat energie teruggeleverd wordt. Maar dat boeit niet. Alle energie die ik opwek wordt in eerste instantie gebruikt voor eigen gebruik en dat is de eerste duurzame winst. Ik ben blij, ook voor Chris, want laten we eerlijk zijn: duurzaamheid is meer voor hem dan voor mij.

Philippe

geboren in 1969, al heeel lang in het onderwijs, passie voor muziek, een eigen bedrijf, mooie dingen maken, PC fanaat, vooral strakke Dell latitude E laptops, kwaliteitsbewaker en wil daar graag verder in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *